Iskolánk bemutatása

A Bem József Általános Iskola államosításkor-1948-ban-a 3-as számot kapta, ekkor 1000 tanulója és 36 pedagógusa volt. 1963-ban vette fel a Bem József nevet. Az államosításkor az egyházi iskolák épületeit és szolgálati lakásait kapta meg az intézmény. Ekkor 3 épületben két különböző helyen (Kálvin tér, Bethlen G. Út) 19 tanteremben kezdte meg működését a „3-as”. Az 1970-es évek végén és a 80-as években jelentős változások történtek: fűtéskorszerűsítés, belső átalakítások.

1988-ban költözött az iskola jelenlegi épületébe, mely 21 tanteremmel, 2 előadóval, a város egyik legnagyobb tornacsarnokával, sportudvarral, 1 műhelyteremmel, könyvtárral és 600 főt kiszolgálni képes konyhával rendelkezik. 1998-ban a tetőtérben számítógépes csoportszoba alakult ki, melynek 2012-ben felújítása megtörtént, és egy másik számítástechnika terem is kialakításra került, a 2 terem klimatizálása is megtörtént.  

Nyíregyháza MJV Önkormányzata pályázati és saját forrás bevonásával korszerűsítette iskolánkat. 2014 őszén, mintegy 125 millió forintból hőszigetelték és új színre festették az iskola homlokzatát, kicserélték a régi, elavult külső nyílászárókat. Megtörtént az épület külső szigetelése, korszerűsítették a fűtési rendszert, kicserélték a radiátorokat és termosztatikus szelepek felszerelésével oldották meg a tantermek hőmérsékletének szabályozását. Az iskola jellegzetes tetőszerkezetének üvegét is kicserélték, így megoldhatóvá vált az intézmény szellőztetése. Az energetikai felújítások mellett a tornacsarnok is korszerűsödött. Új parkettát, lelátói padokat kapott a csarnok. Az öltözők is felújításra kerültek. Új világítótestek kaptak helyet.

1978-ban angol nyelvtagozat indult. Jelenleg az angol nyelv tanítása: 1-3 évfolyamon, fakultatív módon, 5-8. évfolyamon emelt (heti 5 óra), középhaladó (heti 4 óra) és normál (heti 3 óra) óraszámú csoportokban folyik. A csoportokba 4. évfolyam végén szintfelmérés alapján válogatjuk ki a tanulókat. Az emelt óraszámú nyelvoktatásban részesült tanulóink kiemelkedő eredményeket értek el városi, megyei és országos tanulmányi versenyeken. Az itt végzett nyolcadikosainkat szívesen várják a gimnáziumok angol nyelvi tagozatos osztályai.

1989-től az új épület adottságaira építve - nemzetközi szabványméretű tornacsarnok - az angol mellett testnevelés tagozat kezdte meg munkáját 1-4. évfolyamon mindennapos testneveléssel, 5-8. évfolyamon röplabda, illetve kézilabda sportágakban, szintén heti 5 órában választható jelleggel.  Jelenleg felső tagozaton sportági speciális csoportok működnek.

2012. szeptember 1-jétől minden intézményben felmenő rendszerben bevezetésre kerülő mindennapos testnevelés a mi iskolánkban már nem hozott sok változást. Most lehetősége van a sportot szerető gyerekeknek arra, hogy 5-8. osztályban heti 6 órában (5 testnevelés óra + 1 sportkör) vegyenek részt sportfoglalkozásokon. Ehhez társulnak még a délutáni röplabda és kézilabda foglalkozásokon való részvételi lehetőségek a tanulóink számára.

A játékos sportversenyek keretében (2013-ig az alsó tagozaton), valamint jelenleg is a lány röplabdában és a fiú kézilabdában országos versenyekig jutnak el tanulóink. Több tanévben is sikerült a Magyar Köztársaság diákolimpiai bajnoki címeit begyűjteni. Ezekből a sportágakból számos ezüst-, illetve bronzérmet is szereztek tanulóink.

Jelenleg 15 tantermünk interaktív táblával felszerelt.  2 számítástechnikai termünk, 32 db új Lenovo típusú számítógéppel felszerelt, így a mai modern kor követelményeinek megfelelő.

 

Iskolánk 2012-ben sikeresen pályázott a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2001-ben elindított Bázisiskola Programjában, és elnyerte a megtisztelő „Bázisiskola” címet. A program célja, hogy az iskolai nevelésben kiemelt szerephez jussanak a Vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek. Az országban a Bem a 161., a megyében a 11. és a megyeszékhelyen az első bázisiskola lett. Az intézmény avatása méltó keretek között történt április 24-én, az iskola egészségnapjával egybekötve.

 A Bem József Általános Iskola töretlen lelkesedésének és hosszú évek kitartó munkájának köszönheti ezt a megtisztelő címet, hiszen számos alkalommal szerveztünk és szervezünk véradást, adománygyűjtést. A területi és megyei elsősegélynyújtó versenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el az intézményünk tanulói, a bázisiskola program pedig lehetőséget teremt arra, hogy diákjaink, dolgozóink és a szülők a Magyar Vöröskereszt tagjaivá váljanak.

Dr. Baloghné Mester Éva

Intézményvezető

logo.jpg